Galda klāšana. Kas ir svarīgākais?

Roberts | Produkcijas kvalitātes vadītājs

Katra gaidāmā svinēšana kļūst par sava veida mājsaimnieces uzdevumu. Svarīgi ir parūpēties ne tikai par gardajiem karstajiem ēdieniem, uzkodām vai desertiem, kas iepriecina gardēžu sirdis, bet arī par galda klāšanu. Nav noslēpums, ka gaumīgi klāts svētku galds piesaistīs ieradušos viesu uzmanību un radīs ļoti mājīgu atmosfēru.

Kad runa ir par svētku vakariņu galda klāšanu, ir svarīgi pārliecināties, vai krāsas ir savstarpēji saskaņotas. Visvieglāk ir saskaņot krāsas ar galdautu. Tos var viegli izvēlēties atbilstoši servēšanai paredzētā galda formai - mazumtirgotāji piedāvā galdautus apaļiem vai taisnstūra galdiem. Kad esat izvēlējies pareizo formu, ir lietderīgi iegādāties vairākus dažādus galdautus, kurus var izmantot dažādiem gadījumiem vai sezonas svinībām. Piemēram, dekorējot Ziemassvētku galdu, dominējošās krāsas gadu no gada mainās atbilstoši kārtējā gada modes krāsu kombinācijām. Šādā gadījumā modernās krāsas kļūst par galveno svētku tēmas akcentu - ja šogad esam kombinējuši sudraba un zelta toņus, nākamgad mums var būt nepieciešami sarkani un balti svētku atribūti. Tā kā tendences iet riņķī, katra krāsa agrāk vai vēlāk atkal rotās svētku galdu.

Ja domājat par jauna galdauta iegādi, ir vērts ņemt vērā ne tikai valdošās tendences, bet arī citus praktiskuma aspektus. Lietojot gaišas krāsas galdautu, ir svarīgi ņemt vērā to, ka uz gaišas krāsas materiāla ēdiena traipi būs redzamāki nekā uz tumšākas krāsas galdauta. Iegādājoties krāsainu galdautu, bieži vien pastāv risks, ka citi galda piederumi, piemēram, salvetes, trauki, glāzes un galda piederumi, ar to saplūdīs un izskatīsies neglīti. Galu galā skaistums ir vienkāršībā.

Kā izvēlēties traukus un galda piederumus?

Iespējams, daudziem mājās ir svētku trauku un galda piederumu komplekts, ko viņi izmanto īpašos gadījumos. Kvalitatīvi izgatavoti un eleganti izskatīgi komplekti var izmaksāt nedaudz dārgāk, tāpēc ir vērts iegādāties universālu variantu, kas piemērots dažādiem gadījumiem. Izvēloties porcelāna traukus, jūsu svētku galds vienmēr izskatīsies eleganti. Tas ir visu laiku klasika, taču ir arī vairāki citi varianti tiem, kas meklē jaunus risinājumus. Viens no tiem ir keramikas māla trauki, kas mūsdienās ir sastopami daudzās kafejnīcās. Tiem, kas meklē individuālus risinājumus, īpaši piemēroti ir ar rokām darināti māla trauki - katrs trauks ir unikālas formas, un šī īpašība piešķirs jūsu svētku galdam rotaļīgumu un maigumu.

Svētku izskats - auduma salvetes.

Ja vēlaties radīt elegantāku izskatu, papīra salvešu vietā ieteicams izvēlēties auduma salvetes. Ļoti svarīgs ir auduma salvešu materiāls un izmērs. Salvetes izmēram jābūt pietiekamam, lai ēdot nosegtu ceļgalus. Salvetes materiālam ir liela nozīme, ja salvetes saliek dažādās formās galda dekorēšanai. No materiāla stingrības būs atkarīgs arī salvetes locīšanas veids - jo stingrāka salvete, jo labāk salocāma vēlamajā formā. Salocītās salvetes ieteicams novietot uz katra viesa šķīvja un izvairīties no vienas no galda klāšanas kļūdām - galda piederumu ietīšanas salvetēs. Tos ieteicams novietot uz galdauta blakus ēdamgalda šķīvim, dakšiņas novietojot pa kreisi, bet nažus un karotes - pa labi.

Lieldienu galda klāšanas iezīmes

Gatavojoties Lieldienām, ir svarīgi atcerēties, ka tie ir pavasara svētki. Tas jo īpaši attiecas uz Lieldienu galda krāsu saskaņošanu. Pasteļkrāsas simbolizē pozitīvu enerģiju un dabas atmodu, tāpēc šo krāsu kombinācijas ir ideāli piemērotas pavasara svētku galda klāšanai. Lieldienu galda dekorēšana var būt ļoti jautrs un rotaļīgs process - daudzkrāsainu Lieldienu olu novietošana uz galda novērsīs jebkādas mājienus par formalitāti un ļaus radoši pieiet šim gatavošanās posmam. Tikpat svarīgi ir arī tas, kā jūs izvietojat Lieldienu olas. Veikalos var atrast dažādus olu formas traukus, kuros izvietot Lieldienu olas, taču tikpat labi tās izskatīsies arī sakārtotas vienkāršā traukā ar siena saišķi, kas izklāts uz virsmas. Lieldienu galda noformējuma šarms ir tas, ka vienmēr var iemest krāsainu tulpju vai ziedošu vītolu zaru pušķi, ko dēvē arī par “kaķenēm”. Kad viss ir pateikts un izdarīts, kam šogad ir spēcīgākā Lieldienu ola?

Līdzīgi raksti

Saistītie produkti