Kā pareizi klāt galdu?

Roberts | Produkcijas kvalitātes vadītājs

Neatkarīgi no tā, vai rīkojat svinīgas, svinīgas vakariņas vai ikdienišķas ģimenes pusdienas, galda klāšana ir ļoti svarīgs aspekts. Tas ne tikai piešķir galdam estētisku izskatu, bet arī nodrošina, ka viss, kas viesiem varētu būt nepieciešams, ir pa rokai un viegli pieejams. Ja nezināt, kā pareizi klāt galdu, nekādu problēmu! Šajā rakstā mēs aplūkosim galda klāšanas pamatnoteikumus, kas jāievēro ikdienā vai svinīgos gadījumos.

Ikdienas galda klāšana - vienkārša un skaista

Ikdienas vakariņām vai pusdienām pietiek ar vienkāršu, bet glītu galda klājumu. Ieteicams izmantot galdautu vai paliktņus, kas pasargās galdu no skrāpējumiem vai ēdiena un dzērienu izliešanas, kā arī piešķirs estētiku un noteiks vietu katram viesim. Ja izvēlaties paliktņus, tiem jābūt tik daudz, cik ir ēdāju. Tad uz katra no tiem vai vietās, kur sēdēs katrs viesis, novietojiet pa šķīvim.

Kad tas viss ir izdarīts, pienāk kārta rīkiem. Dakšiņu turiet šķīvja kreisajā pusē, bet nazi - labajā pusē. Tā asmeņiem jābūt vērstiem uz šķīvja pusi. Ja tiks ēsta arī zupa, karotei jāatrod vieta blakus nazim. Neaizmirstiet katram viesim iedot arī salveti. Atkarībā no vēlmēm salveti var novietot šķīvja vidū vai zem dakšas. Ja vēlaties greznāku un skaistāku kopējo izskatu, izmantojiet auduma salvetes.

Galda klājums svinīgiem pasākumiem - kas jāzina?

Neatkarīgi no tā, vai plānojat īpašas svinības vai svinīgas vakariņas, ņemiet vērā, ka šādi galda klājumi prasa vairāk pūļu un zināšanu. Jāatceras, ka galdauts ir būtisks formāla galda klājuma elements. Lai gan tas var būt visdažādākajās krāsās, paturiet prātā, ka balts galdauts ir mūžīga klasika, kas ikreiz rada greznu iespaidu. Šādai galda apdarei izmanto arī galdautus, kas nav paredzēti tiešai saskarei ar ēdienu. Uz tiem novieto parastos šķīvjus - uzkodas, pamatēdienu un desertu.

Arī attiecībā uz galda piederumiem ir daži noteikumi, kas būtu jāievēro. Dakšas jānovieto šķīvja kreisajā pusē. Atkarībā no pasniegtajiem ēdieniem var būt pat trīs dakšiņas: galvenajam ēdienam, uzkodas ēdienam un zivīm. Vēl vienu dakšiņu, kas paredzēta desertiem, novieto horizontāli tieši virs šķīvja. Blakus var novietot deserta karotīti. Labajā pusē atrodas naži un zupas karote. Galvenajam ēdienam paredzētais nazis jānovieto tuvāk šķīvim, bet nazi uzkodu ēdienam - blakus tam. Šajā šķīvja pusē vistālāk novietotais instruments ir zupas karote.

Svinīgajā galda klāšanā jāizmanto tikai auduma salvetes, jo tās ir daudz elegantāka izvēle. Jūs varat salocīt tās uz pusēm un novietot šķīvja vidū vai pat izmantot īpašus salvešu gredzenus, ja vēlaties vēl skaistāku kopējo izskatu. Galu galā glāzes un kausi ir jāpasniedz virs nažiem. Ir ierasts, ka uz galda ir viena glāze ūdenim un divas glāzes vīnam: lielāka glāze sarkanvīnam un mazāka glāze baltajam vīnam.

Papildu dekoratīvie elementi svētku svinīguma radīšanai

Gatavojot galdu, neaizmirstiet izmantot papildu dekoratīvos elementus, lai padarītu to mājīgāku un estētiskāku. Var izmantot svečturus un sveces, dažādas vāzes un grieztus ziedu pušķus, salvešu gredzenus. Protams, ar to nevajadzētu pārspīlēt, jo pārāk daudz priekšmetu uz galda var traucēt un apgrūtināt ēšanas baudīšanu. Lai vakariņas padarītu vēl svinīgākas, var iekļaut arī vārdu kartītes, ar kurām sadalīt sēdvietas. Tās ir īpaši noderīgas, ja viesu skaits ir liels. Kartītes palīdzēs cilvēkiem orientēties telpā un izvairīties no haosa. 

Mēs ļoti ceram, ka galda klāšana tagad vairs nešķitīs biedējošs un sarežģīts uzdevums. Ievērojot šos padomus, jūs viegli izveidosiet skaistāko kopskatu, kas patiks gan jums, gan jūsu viesiem.

Līdzīgi raksti

Saistītie produkti